2 Haziran 2012 Cumartesi

Turkcell'de ne oluyor?

Uluslararası ortakların anlaşmazlıkları sebebiyle karar mekanizması adeta felce uğrayan Turkcell yönetim kurulundaki karışıklığa devletin müdahale etmesi isteniyor.
Olayın öncesini bu hafta başında paylaştığımız Turkcell'in sonu ne olacak? haberimizde aktardığımız için tekrardan uzun uzadıya geçmeyip sadece Turkcell'in Türk temsilcisi olan Çukurova Holding ile uluslararası ortaklarından İsveç menşeli TeliaSonera ve Rus menşeli Alfa Altimo firmalarıyla arasındaki mücadelenin şiddetlendiğini söyleyelim.
Fakat şiddetlendi derken aslında ortada bir eylem yok. Hatta tam aksine eylemsizlikten ötürü yaşanılan bir durgunluk süreci mevcut. Öyle ki, yönetim kurulu ya toplanamıyor ya da toplandığı vakitlerde de üyeler arasındaki uzlaşmazlıklardan ötürü karar alınamıyor.
Şöyle ki…
Turkcell yönetimi 7 kişiden oluşuyor. Alfa, Çukurova ve TeliaSonera 2’şer kişiyle temsil ediliyor. Bir de bağımsız Colin Williams var. Karar için 5 oy lazım. TeliaSonera ve Alfa ortak hareket ediyorlar ancak 5 sayısına ulaşamayıp 4’te kalıyorlar. Çukurova grubunda zaten 2 oy var, 5’i bulması bu şartlarda imkansız. Colin J. Williams da dengeleri gözettiği için 5 sayısına kimse ulaşamıyor.
Yani özetle Turkcell yönetimi bloke olmuş durumda.
Turkcell'in bu kargaşadan ötürü içine düştüğü son açmaz ise, Yönetim Kurulunun Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yürütülen Kurumsal Yönetim İlkeleri'ne uyum sürecinde gerekli işlemleri süresinde ve usulüne uygun olarak yerine getiremeyip, takvimlenmesi gereken olağan genel kurul çağrı kararını çıkaramamaları.
Durum üzerine harekete geçen Turkcell'in kanuni denetçileri de, şirketin olağan genel kurulunun 29 Haziran 2012 tarihinde toplanması için çağrı yaptı.
Turkcell ise bu çağrıya binaen KAP'a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) gönderdiği açıklamada, kanuni denetçilerin hazırladığı genel kurul gündemindeki 3, 4, 13 ve 18'inci maddelerle ilgili henüz kanuni nisaplara uygun alınmış herhangi bir yönetim kurulu kararı bulunmadığı belirtti.
(Maddelerin detaylarına buradan erişebilirsiniz.)
Turkcell: Kaos büyüyor, devlet müdahale edebilir! turkcell
Yine gün dahilinde, MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Turkcell'in hem kurucu hem de hissedarlarından olan Murat Vargı da MV Holding'in web sitesinden uzun ve detaylı bir açıklamada bulundu.
Turkcell'de 3 yıldan bu yana yaşananların Türkiye ekonomisine de zarar vermeye başladığını söyleyen Vargı'ya göre artık devlet olaya doğrudan müdahale etmesinin zamanı gelmiş durumda.
Turkcell'in yabancı ortaklarından olan Alfa'nın hem müştereken çoğunluk hisseye sahip olduğu Turkcell Holding ile hem de Çukurova Grubu ile şiddetli anlaşmazlıklar yaşadığını ve bu sebeple de Turkcell'de kilit konularda uzlaşı sağlanamadığını ifade eden Vargı'ya göre tüm bu gelişmeler neticesinde ne Yönetim Kurulu'nda karar alınabiliyor ne de usulünce genel kurul çağrısı yapılabiliyor. Öyle ki artık, Turkcell'de önemli yatırım kararları bile onaylanamaz hale gelmiş ve şirket ve iştirakleri olumsuz etkilenmeye başlamış durumda.
Vargı açıklamasında özetle şunları ifade ediyor:
Artık ortakların aralarındaki anlaşmazlıkları kendi iradeleri ile çözemeyeceklerine inanıyoruz.
Kamu otoritesinin, yetkisini kullanarak, artık Turkcell'de yaşananlara müdahale etmesini ve ortakların uzlaşamamaları nedeniyle, gerekli sayıda bağımsız üyeyi Turkcell Yönetim Kurulu'na atamasını, bağımsız üyelerin kararların alınmasında etkin olarak yer almaların sağlanmasını, bu bağlamda, alınacak kararlarda bağımsız üye sayısının en azından çoğunluğunun bir zorunluluk haline getirilmesini talep ediyoruz.
Böylece Turkcell'in, süre gelen ortak kavgalarından bağımsız bir şekilde yatırımlarına devam etmesi ve bir dünya markası olarak konumlanması sağlanmalıdır.
Turkcell: Kaos büyüyor, devlet müdahale edebilir! turkcell
Evet; gördüğümüz gibi işler giderek karışıyor Turkcell cephesinde.
Tabii biz diyoruz ki, bu konuda olumlu/olumsuz herhangi bir yorumda bulunmadan önce anlaşmazlığın temelde şirketin Türk ve yabancı ortakları arasında olduğunu gözden kaçırmayalım.
Yani dememiz o ki, ortada 'milli bir mesele' var. Ve bu da Turkcell'in fiyatlandırma stratejisinden, ürünlerinden, müşteri hizmetlerinden vs. vs. kısaca biz son kullanıcıları ilgilendiren detaylardan çok ama çok daha ötede bir öneme sahip olmalı bizler için.
Yani Karamehmet'in dediği gibi:
Asıl mesele Turkcell'i yabancılara kaptırmak ya da kaptırmamak.

Kaynak:PClabs

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder