21 Temmuz 2012 Cumartesi

Bilgisaya faresini bulan adam ve oykusu


Son yüzyılda yapılan ve günlük hayatımızda yer eden icatları düşünün, bunlardan en etkileyici olanlarından biri şüphesiz ki fareydi. İşaretleyerek ve tıklayarak bilgisayar üzerinde kontrol sağlayan bu cihazın olmadığını düşünün. Yerine neyi, nasıl kullanırdık?
İlk fare tahtadan yapılmıştı ve tekerlekleri vardı. İmleci ekran üzerinde X-Y pozisyonlama yöntemiyle hareket ettirilen fare bugün 40 küsür yaşında. İşte size ilk farenin fotoğrafı:

Douglad Engelbart tarafından icat edilen farenin mucidini trilyoner ettiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. 1963’te fareyi icat eden Engelbart, 1967’de icadının patentini almış. Stanford Araştırma Enstitüsü’nde ilk prototipi üretildiği halde neredeyse yirmi yıl boyunca yaygınlaşmadı. Fakat daha sonra Apple’ın Mac bilgisayarının tanıtıldığı basın toplantısında, fareleri tüm dünya tanımış oldu.
TheNextWeb‘in yer verdiği Engelbart zamanının çok ötesinde bir mucit olarak tarihe geçti. Ancak malesef icat ettiği cihazın, PC’lerde kullanılmaya başlamasından çok önce patent süresi bitmişti.
Hoparlörler hakkında yapılan bir konferans sırasında çok sıkılınca hayalini kurduğu fareyi icat eden ve bunu geliştiren Engelbart’ın aklındaki soru hep aynıydı:
“Bu aleti nasıl insan zekasına destek verecek, zeka yükseltecek hale getirebilir, kullanımını yaygınlaştırabilirim?”
Yine de Engelbart, patent süresi dolduktan sonra 40 bin dolara Apple tarafından lisanslanan farenin ekmeğini yiyemedi.
İlk farenin görüntüleri için: http://www.youtube.com/watch=JfIgzSoTMOs
Sosyalmedya.co

BTK "adil kullanim" isine el atti sonunda

İnternet kullanıcılarını isyan noktasına getiren AKK (Adil Kullanım Kotası) uygulamasına BTK’dan düzenleme geldi. BTK bu uygulamayı haksız buldu ve kotayı aşan kullanıcıların düşürüldüğü 1 Mbit internet hızını yükseltmeye karar verdi. Bundan sonra, kotalı paketlerdeki veri aşımı yapan tüketicilerin hızları 3 Mbit’te sabit kalacak.
BTK tam olarak açıklamasa da kota boyutlarında da bazı iyileştirmeler yaptıklarını belirtti. Konuyla ilgili resmi basın duyurusu önümüzdeki günlerde BTK’ın web sitesinde yayınlanacak.
Genelde 4 ile 30 GB arasında değişen kotalar günümüz internet gereksinimlerinle kıyaslanında çok yetersiz kalıyor. Vatandaşlar, 100 liradan başlayan sınırsız paketler yerine kotalı kampanyaları tercih ediyorlar.
Ülkemizdeki 8 Mbit’e kadar ADSL hizmetinin ortalama olarak 4 Mbit olarak evlere ulaştığı düşünülürse, 3 Mbit kota aşımı hızı vatandaşların işini kolaylaştıracak.

techno-labs.com

3 Temmuz 2012 Salı

100 riff (gavurcanak) rock tarihi...

Kulak seklinde kupe...

Bir İngiliz tasarımcının kulak şeklinde yaptığı bu küpeler büyük ilgi görüyor. Küpelerin gerçekçi görünümü sayesinde iki kulaklı görünümüne sahip olup çevrenizdekileri şaşırtabilirsiniz. Eğlenceli bir tasarım.

iki bira ic akilli kal


Bir, ‘Ben değil karıcığım, bilim adamları söylüyor’ haberine daha hoş geldiniz… Alkol alırken tadında bırakırsanız, zihniniz açılabilir…

Kafanızda dönüp dolaşan bir soru var ve bir türlü aradığınız cevabı bulamıyorsunuz. Illinois Üniversitesi profesörlerinin yaptığı araştırmaya göre biraz alkol almak problem çözme yeteneklerinizin harekete geçmesi için yeterli olabilir.
Chicago’daki Illinois Üniversitesi profesörü Jennifer Wiley’nin yaptığı araştırmalar az miktarda alkol almanın zihnin çalışan bellek kapasitesini zenginleştirdiğini gösteriyor. Wiley’nin söylediğine göre bu düşünürken ihtiyacınız olan başka bir şeyi hatırlama yetisini uyandırmak gibi. Böylece zihin yanal düşünce stratejileri geliştirmeye daha fazla adapte oluyor ve yeni çözümler buluyor.
Araştırmalar sırasında katılımcılara yasal promilin hemen altındaki miktarda alkol verildi. Testler sırasında denekler dikkat isteyen deneylerde zorlanırken, esnek düşünme gerektiren sorularda çok başarılı oldu. Çalışmalarda alkollü grup %40 daha fazla soru cevapladı ve ayık olan kitleye göre 3,5 saniye daha hızlıydı.
Professör Wiley elde edilen sonuçları şu şekilde yorumluyor:
“Araştırma sonuçları gösteriyor ki bir düşünceye çok fazla yoğunlaşmak, yeni ihtimallere karşı bizi körleştirebiliyor. Dolayısıyla yaratıcı çözümlerin ortaya çıkabilmesi için zihnimizi daha esnek bırakmamız gerekiyor.”
teknogaste.com