14 Mayıs 2012 Pazartesi

Avrupanin ilk ozgur interneti Hollanda da


Hollanda, “ağ/şebeke tarafsızlığı” (“net neutrality”) kavramını yasalaştıran ve kabul eden dünyanın ikinci, Avrupa Birliği’nin ilk ülkesi oldu.
Geçtiğimiz yıl Haziran ayında hazırlanmış olan yasa taslağı dün itibariyle yasama organlarının onayından geçti ve yürürlüğe girdi. Yasaya göre bundan sonra Hollanda’da internet servis sağlayıcıları kullanıcılarının internet kullanımına karışamayacak. Yani “Biz size sınırsız internet verdik, ama 50 GB’dan fazla dosya indirirseniz adil kullanım olmaz,”, “Telefon hizmetinizi de biz sağlıyoruz, rakip olmasın diye Skype’ın çıkış hızını düşüreceğiz” gibi müdahalelerde bulunmak yasak.
Kanun sayesinde özel hayat koruması da artmış durumda. Artık internet hizmet sağlayıcılar, derin paket muayenesi gibi dinleme-gözlemleme yöntemlerini çok kısıtlı koşullarda, o da kullanıcının izniyle kullanabilecek. Kullanıcı bu izni istediği zaman geri çekebilecek. Ayrıca hizmet sağlayıcıların kullanıcılarının internet erişimini kesmesi, faturaların ödenmemesi durumu dışında hemen hemen yasak.
Ağ tarafsızlığı kavramını kanunlaştırıp kabul eden ilk ülke Şili olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder