16 Şubat 2012 Perşembe

Feysbuk ta kimin e kadar hissesi var acep?


Facebook’un halka arz başvurusu ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri, dünyanın en büyük sosyal ağında kimin ne kadar hissesi olduğu.
Tek başına en fazla hisseye sahip olan kişi tahmin edebileceğiniz gibi 27 yaşındaki Mark Zuckerberg. Facebook hisselerinin yüzde 28,2‘sine sahip olan Zuckerberg ile ilgili bundan daha da önemli olan detay firmadaki oy hakkı.Zuckerberg’in Facebook’ta oy hakkı yüzde 56,9. Yani tek başına tüm kararları alabilecek kadar gücü var.
Zuckerberg’den sonra Facebook’ta en fazla hisseye sahip olan Accel Partners’tan Jim Breyer Facebook’un yüzde 11,4‘üne sahip.Facebook’un kurucularından Dustin Moskovitz’in hisse oranı ise yüzde 7,6.
Rus yatırım firması Digital Sky Technologies, Facebook’un en sadık yatırımcılarından biri. Daha önce Facebook’a toplam 700 milyon dolar civarında yatırımlar gerçekleştirmiş olan DST, bunun dışında zaman içerisinde Facebook’un var olan bazı yatırımcılarının da hisselerini satın alarak, onlara erken bir çıkış imkanı da sağlamıştı. DST’nin Facebook’taki toplam hisse oranı yüzde 5,5.
PayPal’i kurduktan sonra eBay’e satan Peter Thiel de SEC başvurusunda adı geçen diğer bir Facebook hissedarı. Thiel Facebook’a 500 bin dolar yatırım yapmış ve karşılığında yüzde 10′un üzerinde hisse sahibi olmuştu. Facebook’un ilk melek yatırımcısı Thiel zaman içerisinde hisselerinin bir kısmı sattı ve halka arz öncesi elinde bulundurduğu oran yüzde 2,5.
Payları yüzde 1′in altındaki hisse sahipleri hakkında detaylı bilgi bulunmuyor. Fakat bu listede bahsetmeden geçemeyeceğimiz çok önemli isimler var.
Bunlardan biri Microsoft.Facebook’a 240 milyon dolar yatırım yaparak firmanın yüzde 1,6 hissesine sahip olan Microsoft zaman içerisinde hisse oranını azaltmış. Goldman Sachs, Elevation Partners, Founders Fund hisse oranları belirtilmeyen diğer pay sahipleri arasında.
Facebook’un gelirlerinin yüzde 12′sini sağlayan Zynga’nın kurucusu Mark Pincus da Facebook hissedarlarından biri.Facebook’un hayata geçebilmesi için ilk tohum yatırımı yapan bir diş hekimi de Facebook’un 2 milyon hissesini elinde bulunduruyor. Adı Edward Zuckerberg ve kendisi Mark’ın babası.
webrazzi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder