2 Haziran 2012 Cumartesi

Facebook tel cikariyor


New York Times’ın haberine göre Facebook akıllı telefon donanımı üretmek için Apple’ın eski mühendislerini ekibine katmaya başladı bile. Şu ana kadar daha önce iPhone üzerinde çalışmış yarım düzineden fazla yazılım ve donanım mühendisi Facebook tarafından işe alındı.
Bu Facebook’un akıllı telefon üretimine yönelik üçüncü denemesi olacak. 2010 yılında başlatılan ilk proje rafa kaldırılmıştı. Daha sonra Facebook’un HTC ile kod adı “Buffy” olan bir akıllı telefon üzerinde birlikte çalıştığı ortaya çıkmıştı. Bu projenin hala devam ettiği bildiriliyor.
Şimdi Buffy projesinde çalışan ekip ile Apple tecrübesi olan mühendisler, bir arada genişletilmiş bir projede çalışacak.
Facebook’un motivasyonu aslında oldukça açık. Yeni halka açılmış bir şirket olarak gelir kaynaklarını zenginleştirmeyi, mobil tarafında rakiplerinin gerisinde kalmamayı amaçlıyorlar.
Facebook bu projeyi gizli tutmak için büyük çaba sarf etti. İşe alım sürecini oldukça gizli tuttu. Ancak biz bu haberi kaleme aldığımıza göre bu konuda Apple kadar başarılı olmadıkları açık.
Peki bir yazılım firması, donanım alanına geçtiğinde başarılı olabilir mi? Yazılım ve donanımın farklı kültürlerini karıştırmak iyi sonuç verir mi? Apple’ı bir kenara koyarsak bu alanda elimizde çok fazla iyi örnek olduğunu söylemek zor.
Telefon üretmeyi deneyip çuvallayan elektronik devlerini de unutmamak gerekiyor. HP bunlardan biriydi. Keza Dell de. Sony hiç bir zaman bu alanda istediği noktaya gelemedi.
İlk dört nesil iPhone mühendislerinden olan Hugo Fiennes bunun nedenini özetliyor aslında:

“Telefon üretmek hemen üstüne atlayabileceğiniz bir şey değil. Bir akıllı telefonda küçücük bir değişiklik yaparsınız ve bu tüm antenlerin çalışma şeklini değiştirebilir. Belli bir süre bunu yapmadan öğrenmeniz mümkün değil. Telefon işine girmek çok karmaşık bir olay”
Facebook da kendi imkanlarıyla ve tecrübesiz bir ekiple donanım üretemeyeceğinin ayrımına varmış gibi görünüyor. Facebook eğer bir akıllı telefon çıkaracak ise, bu Apple tecrübesini firmaya getiren mühendislerle olacak.
Facebook’un başka opsiyonları da mevcut. Halka arzdan gelen para (16 milyar dolar), piyasa değeri 6 milyarın altına düşen Blackberry üreticisi RIM’i almak için fazlasıyla yeterli. Google’ın Motorola’yı almasına kızan HTC’nin de 11.5 milyarlık bir fiyat etiketine sahip olduğunu ekleyelim.
Teknogaste.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder